top of page

Weer & Klimaat

Cuba heeft een tropisch savanne klimaat, waarbij de tempraturen het hele jaar overdag tussen de 25 en 34 graden liggen.

Doordat er vrijwel altijd een redelijke wind staat, meestal vanuit het noorden, wordt het weer voor het gevoel iets getemperd.  

Zomer 

De zomermaanden in Cuba zijn warm en vrij vochtig. In het binnenland en langs de zuidkust voel je de luchtvochtigheid flink toenemen en kan het vooral in de periode juni tot en met september erg klam en benauwd aanvoelen. Langs de noordkust is dat een stuk minder, omdat de wind van zee daar zorgt voor een tempering van de luchtvochtigheid. 

Winter 

De winters in Cuba zijn zeer mild tot vrij warm. Langs de noordkust kunnen de maximumtemperaturen teruglopen naar ongeveer 25-26 graden, langs de zuidkust en in het zuidoosten blijft het bijna tropisch, met temperaturen die overdag tegen of rond de dertig graden liggen. Met weinig neerslag en veel zon is het dan uitstekend toeven in Cuba.  

Beste reistijd 

Cuba is het gehele jaar goed te bereizen. Echter heeft Cuba 2 seizoenen: het regenseizoen (van mei t/m oktober, de tempraturen zijn dan het hoogste.

 

Tijdens deze maanden regent het bijna nooit de hele dag, maar door het vochtige weer is er kans op een flinke stortbui aan het einde van de dag, de rest van de dag is meestal droog met volop zon. Het droge seizoen (van november t/m april). 

 

De drukstbezochte maanden zijn december, januari, februari, maart en april. Maar ook in juli en augustus is het vrij druk. 

Orkanen 

De zomerperiode in Cuba is het regenseizoen. Verwacht geen dagenlang vol met wolken en neerslag, eerder buien die vooral in de namiddag en avond voorkomen. Deze periode is echter ook orkaanseizoen en vanaf begin juni tot half november heeft Cuba de kans om getroffen te worden door ‘hurricanes’, tropische stormen en depressies die ontstaan boven de Atlantische Oceaan. 

 

Omdat Cuba een groot en langgerekt eiland is, is de kans dat het eiland door een orkaan getroffen wordt relatief groot. Van alle ‘hurricanes’ die in een seizoen door het Caribisch gebied trekken, krijgt Cuba gemiddeld één of twee keer met dit natuurgeweld te maken. 

 

De meeste ‘hurricanes’ komen uit zuidoostelijke richting, waardoor de zuidkust en het zuidoosten van Cuba relatief het vaakste getroffen worden.  

De meeste kans om met een vernietigende ‘hurricane’ te maken te krijgen is dan ook als hij Cuba treft uit zuidelijke richting, en dan met name in het westelijke deel van de zuidkust. Omdat de orkaan honderden kilometers voordat hij Cuba bereikt dan geen land heeft geraakt, kan hij boven de warme Caribische Zee volop aan kracht winnen en uitgroeien kracht 4 of 5.  

Rondreis

Als je kijkt naar de temperaturen en wanneer er de minste regen valt, dan kun je december tot en met april aanwijzen als beste reistijd voor een rondreis door Cuba.

 

Het is dan niet te warm en de kans op regen is in deze drogere periode aanzienlijk kleiner dan in de nattere periode.

 

Een andere aardige periode om een rondreis door Cuba te maken is tijdens onze zomervakantie, in de maanden juli en augustus. Tijdens deze twee maanden valt er wat minder regen dan gedurende de maanden mei, juni, september en oktober.

Strandvakantie


In Cuba kun je op verschillende plekken terecht voor een strandvakantie.

Het schiereiland bij Varadero is de meest geliefde strandbestemming van Cuba. Aan de noordkust vind je ook het eiland Cayo Coco als goede reisbestemming voor een ontspannen strandvakantie.

De beste maanden voor een zonvakantie aan de noordkust van Cuba zijn december, maart, april en mei. De zomermaanden juli en augustus laten een lichte dip in de neerslaghoeveelheden zien, waardoor deze maanden redelijk zijn voor een strandvakantie.

Als je voor een zonvakantie naar de zuidkust van Cuba wilt gaan, dan is de periode eind november tot en met april de beste reistijd. De kans op een winterdipje is hier aanzienlijk kleiner dan aan de noordkust, waardoor ook januari en februari prima zijn.

Gemiddeld jaarlijks weeroverzicht

Afbeelding1.png
bottom of page